by Patryck_SmackDown » 29 Mar 2010, 17:53
.........................................Echipele vor decide vineri noile schimbari de regulament.
Echipele se vor reuni vineri in Malaezia pentru a decide strucutura viitoare a regulamentului tehnic, insa noile reguli nu vor fi introduse in acest an. Lipsa acuta de spectacol din primul Mare Premiu al sezonului din Bahrain a readus in discutie modificarea radicala a regulamentului tehnic.
In contextul in care spectacolul din Australia a fost determinat in mare
masura de ploaia din primele tururi ale cursei, echipele au admis ca trebuie sa gaseasca urgent solutii pentru imbunatatirea calitatii Formulei 1, iar sefii teamurilor se vor reuni vineri la Sepang pentru a discuta despre noul regulament.
Se vehiculeaza ca reintroducerea sistemului KERS in Formula 1 unul dintre subiectele centrale ale sedintei, iar Ferrari a confirmat ca principala intentie este sa aduca modificari in privinta eficacitatii monoposturilor, in contextul in care depasirile sunt aproape imposibile in conditii normale.
"Sunt doua metode de a rezolva problema. Una este artificiala, iar cealalta vizeaza problema fundamentala, si anume monopostul. Din punctul meu de vedere, monoposturile sunt prea eficiente
. Trebuie sa reducem eficienta
din spatele monopostului, pentru ca este aproape imposibil sa depasesti chiar daca esti un pilot fantastic", a declarat Stefano Domenicali, seful Scuderiei Ferrari.
Initial, s-a speculat ca echipele intentioneaza sa modifice regulamentul sportiv chiar din acest an, prin introducerea a doua opriri la boxe
obligatorii.
Desi s-au numarat printre echipele care au solicitat acest lucru, Mercedes GP si Red Bull au facut deja un pas inapoi si au admis ca schimbarea regulamentului nu trebuie facuta in graba. Regulamentul Formulei 1 s-a schimbat radical incepand din sezonul 2008, insa spectacolul de pe pista nu s-a imbunatatit in mod semnificativ in ultimele doua sezoane. In plus, interzicerea realimentarilor cu benzina a condus la aparitia unui singur pitstop si la formarea unei procesiuni in cursa din Bahrain.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.........................................Hamilton critica strategia echipei din Australia
Lewis Hamilton crede ca ar fi terminat pe locul 2 Marele Premiu al Australiei daca echipa nu l-ar fi chemat la boxe pentru un nou set de pneuri. Lewis Hamilton concura pe locul 3 in spatele lui Robert Kubica in momentul in care McLaren l-a chemat la boxe pentru al doilea set de pneuri slick. Kubica a ramas insa pe circuit
cu aceleasi pneuri pana la finalul cursei, la fel ca si Felipe Massa si Fernando Alonso, astfel ca Hamilton a coborat in clasament in spatele pilotilor Ferrari.
Chiar daca i-a ajuns din urma intr-un interval de cateva tururi, britanicul a terminat cursa doar pe locul 6 dupa un incident cu Mark Webber.
Campionul mondial din sezonul 2008 a criticat strategia echipei sale, considerand ca ar fi putut termina cursa cu acelasi set de pneuri slick, ceea ce i-ar fi permis sa il atace si, eventual, sa il depaseasca pe Kubica in lupta pentru locul 2.
"Pneurile mele erau in regula. Am avut un start bun, eram intr-o pozitie destul de buna si eram multumit de tot cand am fost chemat la boxe. Nu stiu de ce am fost chemat. Asta ne-a facut sa pierdem o dubla (n.r - coechipierul sau Jenson Button a castigat cursa). Cred ca pneurile ar fi fost destul de bune. Probabil m-as fi chinuit cu ele spre final, dar asa au procedat ceilalti piloti si oricum era aproape imposibil sa depasesc un Ferrari", a declarat el.
Oficialii echipei McLaren considera insa ca decizia de a-l chema la boxe pe Hamilton a fost una potrivita. Martin Whitmarsh, seful britanicilor, afirma ca la momentul respectiv degradarea pneurilor lui Hamilton era destul de avansata.
"Hamilton pierdea timp in spatele lui Kubica si degradarea se putea observa pe pneul stanga-spate si se putea vedea ca Schumacher si Webber erau mai rapizi cu o secunda dupa a doua oprire. Pe baza informatiilor pe care le aveam in acel moment am considerat ca aceasta este decizia corecta. Dar daca Hamilton ar fi putut termina cursa cu acele pneuri putea obtine cel putin locul 2 si am fi avut o dubla", a precizat el.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.........................................Vettel, tradat de piulita pneului stanga-fata.
Sebastian Vettel a abandonat in Australia din cauza desprinderii unei piulite de pe pneul stanga-fata, si nu din cauza franelor, asa cum s-a crezut initial. Sebastian Vettel a suferit la Melbourne al doilea abandon consecutiv din acest sezon, cauza fiind si de aceasta data de natura tehnica.
Initial, tanarul pilot german a fost convins ca a ramas frane la jumatatea cursei, insa o analiza efectuata la finalul cursei a relevat faptul ca una dintre piulitele cu care a fost prins pneul stanga-fata s-a slabit, provocand vibratii in sistemul sau de prindere. Vettel a admis ca este dezamagit de situatie si spune ca si-a dat seama ca are probleme tehnice cu un tur inainte de a fi nevoit sa abandoneze.
"Am simtit ca ceva nu este in regula cu un tur mai devreme. Ieseau cateva scantei din pneul stanga-fata, nu stiam ce se intampla si am vrut sa intru la boxe
. Apoi, dupa numai doua viraje, am simtit o vibratie puternica si, imediat ce am apasat pedala de frana, am avut o defectiune in virajul 13 si am ajuns pe pietris. Nu am putut sa fac nimic, am pierdut controlul volanului si asta a fost".
"Este pacat, pentru ca am controlat total cursa, chiar daca conditiile au fost dificile. Dar pentru a castiga trebuie sa treci linia de sosire. Mi se frange inima ca nu am castigat, dar campionatul este lung. Muncim din greu pentru a rezolva problemele tehnice si speram sa vedem steagul cu patratele in Malaezia", a declarat dezamagit Vettel.
Germanul in varsta de 22 de ani a coborat pana pe locul 7 in clasamentul general, avand numai 12 puncte desi a plecat din pole position in ambele curse din acest sezon.